Ремонт принтеров Академгородок, Заправка картриджей Святошино, Продажа компьютерной техники, Ремонт компьютеров

Струменевий друк. Що б я вибрав.

Струменевий друк. Що б я вибрав.

Эта статья продолжает тему первой.

Трішки історії.
Технологія струминного друку з'явилася в середині 20 століття. Але для нас, звичайних людей – приблизно з 1985 року, коли з'явився
перший струменевий принтер Canon BJ-80

З дев'яностих років струменева технологія міцно зайняла SOHO (будинок та малий офіс) сегмент ринку. По суті струменевий друк використовується набагато ширше. На виробництві для нанесення етикеток та маркерів. Струменеві широкоформатні плотери працюють на рекламний бізнес.


Але в наших будинках - це невелика коробка, якою ми користуємося не щодня, але коли "час прийшов" хочемо однозначно одного - щоб вона друкувала фото та документи, а не псувала папір та нерви.


Давайте розберемося, що заважає такій техніці працювати так, як нам потрібно.


Серце принтера - головка друку. Конструктив друкарської головки має всього два різновиди. Монолітна конструкція та розподілена.

   

Ліворуч монолітний картридж, праворуч розподілена конструкція картриджа.
1-корпус, 2-наповнювач з чорнилом, 3-друкована головка, 4-електричні контакти, 5-знімна чорнильниця, 6-чорнила.

Монолітна конструкція - це цілісний корпус, всередині якого розміщені як друкована частина, так і резервуар з чорнилом. Зовні це виглядає як змінна частина. Так воно і є – це "витратник", відпрацював, йдемо за новим. Ну і звичайно він не може бути дуже дорогим. Розподілена конструкція по суті відрізняється лише тим, що резервуар із чорнилом від'єднується від друкованої частини. Змінні чорнильниці прості за конструкцією і набагато дешевші за монолітний картридж. Термін служби головки дорівнює терміну служби принтера. Дешеві чорнильниці - адже це правильно! І все б добре, але багаторічна практика говорить про інше. Саме той факт, що резервуар від'єднується і не є позитивним, а суто негативним фактором, що призводить до непрацездатності принтерів.

2015 рік. Отже, у нас три основні виробники. Canon, Epson, HP. Небагато про кожного з них.

Epson.
Однозначний прихильник розподіленої системи друку. Запатентувавши п'єзотехнологію струминного друку, цей виробник зосередився на косметичних змінах свого модельного ряду. Таке враження, що конструктори епсон просто "відпочивають". Двадцятирічної давності механізм друку практично не зазнає змін. Треба відзначити, що старі принтери з роздільною здатністю 720dpi можуть зберегти свою працездатність при правильному користуванні багато років(навіть років десять)! З часом збільшується роздільна здатність друку, дюзи друкованих головок стають все менше (DURABRIT) і техніка все менш надійною.

HP
Однозначний прихильник монолітної системи друку. Цей виробник зосередився на зміні конструктивів картриджів. Ціль проста. Досягнення максимального прибутку. Моноліти добре заправляються, при цьому виробник втрачає запланований прибуток. Стінки картриджів виконуються все товщі. Це перешкоджає свердлінню корпусу для подальшого заправлення. Конструкція техніки тяжіє до "закритої". Принтери, що відкриваються, не дають повного доступу до нутрощів, що ускладнює її обслуговування.

це все, що видно при відкритті передньої кришки - у глибині "сховалися" картриджі :)
НР часто вдається до косметичних хитрощів, таких, як наявність дисплея з ємнісним управлінням (заздалегідь придбана технологія у Palm). Але це не приносить їй нічого гарного, а лише підвищує вартість принтера!

Canon
Як стало зрозуміло - щось середнє між першими двома. Потрібно відзначити дві відмінні властивості цього виробника. Canon є лідером щодо вкладень у область розробок. Також він є прихильником "відкритої" архітектури своїх пристроїв. Тобто максимального доступу до нутрощів апарату.

в апараті, що легко відкривається, можна подивитися чи не застряг папір.
Конструктив сучасних монолітних картриджів досить простий для розуміння та, як наслідок, проведення якісної заправки. Ця властивість успадковується у всій друкованій техніці Сanon. Canon виробляє принтер як монолітного типу, так і розподіленого.
З кроком років у 10 Canon – то прихильник монолітних систем (Canon BJC-1000), то навпаки розподілених (Canon Pixma i250). 2015 - знову моноліти pixma MXMG на картриджах pg-440cl-441. Однак у дорожчій ціновій категорії є і моделі з розподіленою системою.
Колись це був не дуже відомий факт. Але зараз про це знає кожен середній руки сервісмен. Між Canon і HP є угода, яка стосувалася лазерної техніки. Canon виробляє або дозволяє HP виробляти кеноновські механізми друку. HP конструює свою електроніку та корпуси. Причому на ринок за цією угодою першими виходить HP, а потім уже Canon. 2015 рік. Схоже, ця угода вже зачіпає і струменеві принтери.

    

зліва направо canon-hp


Друк будинку або в малому офісі не відрізняється інтенсивністю. Принтера за таких умов часто простоюють.
Питання герметичності друкованої системи від резервуара до друкарської головки є визначальним для нас. Тому розподілена система не витримує жодної критики. Будь-коли ми можемо від'єднати чорнильницю на невизначений час і ніхто нам не завадить.
Ви запитаєте, але хто так робить? А я відповім – регулярно цим займаються всі користувачі друкарської техніки. І це не подолати. Ви не повірите, яка кількість неробочих принтерів з розподіленою друкованою системою потрапляють прямо на смітник або припадають пилом неробочими на шафах через це. Життєвий шлях таких пристроїв досить короткий. Описати його можна так. Ось ми купили принтер, друкуємо та радіємо, потім виймаємо чорнильниці, треба показати їх продавцю. Поки ми шукаємо нові чорнильниці, повітря проникає в головку і страждає внутрішня її частина. Після цього низька якість друку змушує нас звернутися до сервісу, який реанімує на нетривалий час принтер. Як правило вдруге принтер у сервіс вже не потрапляє, тому що ми вже попереджені, що вартість друкованої головки дорівнює і навіть більше вартості нового принтера. "Фініта ля комедія"

Однак на початку 2000-х нас відвідує якийсь "феномен" під абревіатурою СНПЧ (Безперервна Система Подачі Чорнил). Почався бум СНПЧ.

Треба сказати, що СНПЧ (тоді вона не мала таку назву) зустрічалася в широкоформатних принтерах canon у 90-х роках.
Досить проста та дешева конструкція. Зараз є зазвичай не оригінальним доопрацюванням. Її метою є економія друку. Виглядає дуже привабливо. Основну вартість її зосереджено в авточіпах. Авточіпи - електронні пристрої, що "обманюють принтер", змушуючи його думати, що чорнильниці з'являються "з нізвідки". Однак розподілені системи і без того страждають на негерметичність, отримують ще більший ризик попадання повітря. У результаті надійність принтера із СНПЧ падає настільки, що далі нікуди!
Економічний фактор навіть змусив Epson виробляти принтер прямо з СНПЧ. Нарочито демонструючи трубочки, розташовані поруч із принтером (начебто як немає можливості сховати їх у корпус). Але це не змінило суті СНПЧ. Слід зазначити, що є СНПЧ і для монолітних систем, і там вони також зарекомендували себе негативно.
Навіщо ж потрібне це СНПЧ, адже воно виробляється і продається? Відповідь досить проста. СНПЧ має місце лише в одному випадку, коли за короткий час нам потрібно виконати великий обсяг друку. При цьому вартість принтера, СНПЧ та розхідників менша від отриманого прибутку. Цей випадок не вписується в поняття SOHO! Адже для цього сегмента ринку і випускається така техніка. В наявності конфлікт!

Що ж є монолітна конструкція? Вона позбавлена ​​проблем герметичності. Є лише одне але. Щодо дорогі картриджі. Їхня вартість більша, ніж чорнильниць із розподілених систем, але набагато менша від вартості головок розподілених систем. Техніка з монолітними системами (Canon, HP) простоює без картриджів, але, як і раніше, працездатна. У більшості випадків варто замінити картриджі на нові і апарат працює добре. Але вартість комплекту картриджів виявляється досить великою для наших економічних реалій 2016 року.
Щоб компенсувати цей важливий недолік користувачам, доводиться вдаватися до заправок картриджів. Добре конструктив картриджів Canon досить простий і вони добре заправляються.
Існує думка, що струменевий принтер необхідно включати хоча б раз на тиждень. Інакше головка принтера засохне і прощай принтер. Таке собі домашнє "тамагочі":).
Проте багаторічна практика свідчить таке. Правильно (з дотриманням необхідної герметичності) заправлений монолітний картридж може перебувати у вимкненому принтері місяцями без погіршення якості друку! І це незаперечний плюс монолітних систем!
Є й своє "АЛЕ". Монолітний картридж не може бути вічним і через 3-4 заправки його, швидше за все, потрібно буде поміняти на новий.

    

 

Так виглядають сучасні монолітні картриджі.

Тож час робити висновки.
Всі ми хочемо надійності, якості та дешевизни в "одному флаконі". Правильний вибір звичайного SOHO споживача – це принтери та МФУ Canon з монолітними картриджами. Наведені вище міркування не залишають нам вибору.

Техніка Epson+СНПЧ підходить для комерційних фотолабораторій та оперативної поліграфії.

Сподіваюся, що ця стаття не справить враження "замовної", бо такої не є. У ній лише багаторічний досвід та логічні висновки.

Сподіваюся, вона допоможе Вам розібратися в ситуації вибору принтера (МФУ) при покупці такого! Зважаючи на вищесказане, я впевнений, Ви зробите правильний вибір.

Адже всі ми хочемо отримати від життя максимум і не зашкодити навколишньому середовищу?

 

 

Записки нашого сервісного інженера

Башкатова Руслана.


  |  Jul 07, 2016  |   0 Коментов  |  


Вверх