Ремонт принтеров Академгородок, Заправка картриджей Святошино, Продажа компьютерной техники, Ремонт компьютеров

Альтернативні пошукові системи

Альтернативні пошукові системи

Всі ми користуємося пошуковими системами - хтось віддає перевагу Google, хтось Яндекс, Bing і т.д. Але мало хто знає, що існують і спеціалізовані пошукові системи, наприклад, якщо потрібно знайти певний звук, картинку, людину чи взагалі заборонену цензурою інформацію. Адже на чому будується принцип роботи всесвітньо відомих пошукових систем? На «перевагах» людини, що сидить перед монітором комп'ютера, які система зчитує виходячи із запитів користувача. Як хтось колись сказав: «Гугл знає про вас усе». Адже це так! Все, що ми в нього питаємо, він аналізує і знає наші захоплення, інтереси, дані про сім'ю, роботу, покупки і т.д.
Але в сьогоднішньому світі розвинених технологій розумні люди придумали спеціалізовані пошукові системи, які своїм кодом, результатами пошуку суттєво відрізняються від загальноприйнятих. Давайте подивимося, що вони нам пропонують…
TOR
TOR є системою, створеною задля забезпечення анонімності у мережі. Використання цієї системи робить більш складним відстеження інтернет-активності як на рівні веб-сайту, так і на рівні інтернет-провайдера. Мережа TOR – безкоштовна, програмне забезпечення якої є вільним.


У мережі TOR є свій пошуковик not Evil, який виконує анонімний пошук. У ньому не існує жодної реклами та відстеження. І якщо Гуглу, Яндексу та іншим якісь матеріали заборонені, то цей пошуковик їх знайде.
TOR – це мережа всередині мережі, де є ЗМІ, соц. мережі, торенти, блоги і т.д.
Wayback Machine
Ця пошукова система шукає старі версії сайтів. Якщо вам цікаво, як виглядав той чи інший сайт місяць, рік чи кілька років тому, він вам покаже. Принцип роботи в наступному – організація «Архів Інтернету» з 1997 року копіює мультимедійний контент, веб-сторінки, програмне забезпечення, яке викладається в Мережі та зберігає у себе.

Крім того, дана пошукова система може знайти сайти, які раніше існували, а тепер їх немає. Цей ресурс також є безкоштовним.
Picsearch
Ця пошукова система, як ви помітили з назви, спеціалізується на пошуку картинок.

У ньому є багатомовний інтерфейс користувача, кілька корисних фільтрів, таких як пошук тільки чорно-білих фото, фото з переважанням певного кольору, пошук облич або анімованих зображень, пошук за розміром фото.
FindSounds
Сервіс спеціалізується на пошуку різних звуків (природа, люди, авто та ін.).

Має російськомовний інтерфейс, але не підтримує російськомовні запити. Натомість розробники надали нам великий список тегів для пошуку. У налаштуваннях можна вказувати бажаний формат, якість звуку. Цей ресурс є безкоштовним і знайдені композиції доступні для завантаження.
WolframAlpha
Дана пошукова система є справжньою енциклопедією у сфері медицини, хімії, математики, лінгвістики та будь-якої іншої науки.

За допомогою своїх обчислювальних алгоритмів, на відміну від Google, вона здатна видати вам відповіді на складні питання в наукових галузях. Для ознайомлення на сторінці надані розділи з прикладами, щоб ви могли бачити варіанти передбачуваних питань і там же зазначаються відповіді. Але є нюанс - даний сервіс є лише англомовним, тому для роботи з ним вам знадобляться дуже хороші його знання.
Pipl
Пошукова система шукає людей в онлайнових базах даних, громадських реєстрах, соціальних мережах.

Працює і з кирилицею, що дає можливість пошуку і російськомовних прізвищ. Її перевага у цьому, що вона шукає у профілі соц. мереж, але й серед коментарів, списків учасників різних заходів, також у різних базах даних, наприклад, якщо на людину заведено кримінальну справу. Але останній пункт є актуальним у країнах, де подібні дані є доступними, а в нашій країні, на жаль, вони закриті.


В Україні існує альтернативна пошукова система ua24ua.com, за її допомогою можна знайти людину, вказавши відомі дані про неї.
DuckDuckGo
Даний пошуковик досить популярний своєю конфіденційністю та приватністю, також у нього відкритий вихідний код.

На відміну від Google, він не збирає інформацію про користувача, не зберігає історію і використання cookie дуже обмежене. Завдяки цьому DuckDuckGo шукає інформацію і на іноземних сайтах, тоді як популярні пошукові системи віддають перевагу російськомовним, незважаючи на те, що запит був введений іншою мовою.
Ось короткий огляд деяких спеціалізованих пошукових систем. І нехай навіть Google з Яндексом мають набагато більше переваг, коли мова заходить знайти конкретне «щось», саме перераховані вище пошуковики допоможуть вам у вирішенні даного завдання.


  |  Aug 16, 2016  |   0 Коментов  |  


Вверх