Ремонт принтеров Академгородок, Заправка картриджей Святошино, Продажа компьютерной техники, Ремонт компьютеров

Чим відрізняються аудіоформати?

Чим відрізняються аудіоформати?

"Нам пісня і будувати, і жити допомагає ..." - слова зі старого фільму. І справді, музика слухають усі – вдома, на роботі, у дорозі – і на різних пристроях. Але аудіообладнання лише відтворює звук, для повної гармонії необхідно, щоб і сам аудіофайл був якісно записаний. Спочатку потрібно розібратися в специфіці стиснення.
Після запису в студії перед тим, як перенести його на фізичний накопичувач, трек зберігають у форматі PCM (імпульсно-кодової модуляції) без стиснення. Він займає близько 40 Мб, хоча його тривалість лише 4 хвилини. Ми знаємо, що будь-яку музику можна знайти в Інтернеті, але щоб її туди закинути, необхідно зменшити розмір аудіофайлу. Для цього застосовують два способи – стиск із втратами (lossy) та стиск без втрат (lossless). При першому способі відбувається вилучення бітів даних, які не потрібні або змінюють частоту дискретизації, але може страждати якість звучання (MP3, wma, aiff). При другому способі застосовуються спеціальні алгоритми, які архівують звукові дані компактні форми для майбутньої розархівації, тут дані не вирізуються, і таким чином зберігається якість звучання (FLAC, ALAC, WavPack).


А тепер докладніше про самі формати. Розглянемо AIFF та WAV.
Нагадаємо, що після запису треки зберігаються у форматі PCM та займають дуже багато місця, яке залежить від бітової глибини, кількості каналів та частоти дискретизації. До таких можна віднести формати WAV та AIFF – перше використовує Microsoft, а друге Apple. Тип даних вони однаковий, відмінність – у форматі і типі метаданих і даних заголовка. В Інтернеті записів у такому форматі дуже мало, це обумовлено, як згадувалося, надто великим розміром.
Формат FLAC та ALAC
По суті це те саме, просто останній належить корпорації Apple. Назва FLAC перекладається як "безкоштовний аудіокодек для стиснення без втрат". За якістю звучання не гірше RAW PCM, за розміром – на 30-50% менше. У цьому форматі використовується обрізка даних і оптимізація зберігання, що схоже на архіви на комп'ютері - інформація щільно стискається для зберігання, а потім розпаковується для відтворення.

Найпопулярніший MP3 формат
МР3 – «lossy» формат, незважаючи на свою популярність, його часто дорікають за «втрати». При стисканні застосовуються алгоритми, що ґрунтуються на психоакустичних особливостях людського вуха. Так, наприклад, видаляються ділянки треку, які людина не здатна чути – дорослий не здатний чути високі частоти від 16 кГц, немає здатності чути 2 звуки на близькій частоті та розрізняти їх. Після такої обрізки інформація архівується, а дані для розархівації поміщаються в заголовок, розміром 32 біта.
Формати AAC та Ogg Vorbis
Ці формати схожі на MP3, але використовують трохи інші алгоритми для обрізання даних та побудови психоакустичної картини. Так, ААС і ААС+ еволюціонували безпосередньо з MPEG (MP3), вони трохи інакше побудований алгоритм поділу даних для архівації. Формат Ogg Vorbis також є аналогом MP3 на відкритому коді, використовує також інші алгоритми, може враховувати шум фону для поліпшення відтворення звуку.


  |  Sep 09, 2016  |   0 Коментов  |  


Вверх